BT Pay letöltése

Olvassa be a kódot mobiltelefonjával, a telefonrendszertől függően.

App Store

BT Pay letöltése

Olvassa be a kódot mobiltelefonjával, a telefonrendszertől függően.

App Store

BT Pay letöltése

Olvassa be a kódot mobiltelefonjával, a telefonrendszertől függően.

App Store

NeoBT letöltése

Olvassa be a kódot mobiltelefonjával, a telefonrendszertől függően.

App Store

NeoBT letöltése

Olvassa be a kódot mobiltelefonjával, a telefonrendszertől függően.

App Store

NeoBT letöltése

Olvassa be a kódot mobiltelefonjával, a telefonrendszertől függően.

App Store
Feltételek és kikötések

Felelősségi nyilatkozat

Az AI Search egy kísérleti projekt, amely a GPT4 technológiát használja a banki termékek megtalálásának és megértésének egyszerűsítésére.

Az AI Search kizárólag a BT által kínált banki termékekkel kapcsolatos kérdések megválaszolására van kiképezve, de bizonyos helyzetekben és a feltett kérdésektől függően általános kérdésekre is válaszolhat. A megadott válaszok automatikusan generálódnak, és kizárólag tájékoztatás céljából használhatók. A szolgáltatás néha pontatlan vagy potenciálisan sértő tartalmakat közölhet, amelyek nem a Banca Transilvania álláspontját képviselik. A szolgáltatás által generált tartalom bármilyen módon történő felhasználásáért kizárólag Ön felelős. Ne hagyatkozzon erre a szolgáltatásra pénzügyi, jogi vagy egyéb szakmai tanácsadás céljából, és ne adjon meg személyes adatokat vagy egyéb bizalmas információkat ezen a szolgáltatáson.

Az AI Search használata az Általános Szerződési Feltételek elfogadását jelenti.

A szolgáltatáshoz való hozzáférés és annak használata a jelen feltételek fenntartás nélküli elfogadását jelenti. Ha nem ért egyet velük, kérjük, ne használja a szolgáltatást. A mesterséges intelligencia modell által algoritmikusan nyújtott szolgáltatás használatára vonatkozó feltételek elfogadásával Ön vállalja a szolgáltatás minőségére, biztonságára és teljesítményére vonatkozó teljes kockázatot.

A Banca Transilvania nem vállal garanciát a szolgáltatás által adott válaszokkal kapcsolatban.

Az AI Search algoritmikusan ad válaszokat, és ezek néha pontatlan információkat vagy potenciálisan sértő nyelvezetet tartalmazhatnak. Ezek az információk nem a Banca Transilvania álláspontját fejezik ki, és nem vállalja a Bank felelősségét a közölt tartalomért.

Az AI Search nem ad válaszokat személyre szabott kérdésekre, ezért a kereső használatával Ön kötelezi magát arra, hogy üzeneteiben/kérdéseiben nem ad meg vagy ír be személyes adatokat vagy egyéb bizalmas információkat. Amennyiben Ön nem tesz eleget ennek a kötelezettségének, azáltal, hogy személyes adatokat/bizalmas információkat ad meg az AI Search-ben, hozzájárul azok feldolgozásához a szolgáltatás nyújtása (az Ön által feltett kérdésekre adott válaszok), valamint a robot algoritmikus modelljének fejlesztője általi javítása céljából.

A felhasználók által az AI Search szolgáltatással való kapcsolattartás során megadott információkat bizalmasan kezeljük, és csak olyan címzettek számára adjuk ki, akiknek joguk és szükségük van rá.

Az AI Search által nyújtott tartalom kizárólag tájékoztató jellegű.

A felhasználók felelősek az AI Search használata során feltett kérdésekért és üzenetekért. Bármilyen visszaélés vagy nem megfelelő nyelvezet az interakció megszakítását eredményezheti.

Az AI Search nem nyújt pénzügyi, jogi vagy szakmai tanácsadást, és nem helyettesíti az emberi szakértőkkel vagy a területre szakosodott szakemberekkel való konzultációt. A felhasználóknak nem szabad az AI Search által nyújtott információkra hagyatkozniuk döntéseik meghozatalakor.

A Bank fenntartja a jogot, hogy az AI Search szolgáltatást bármikor, előzetes értesítés nélkül megszüntesse.

A feltételek bármikor felülvizsgálhatók/frissíthetők.

Hogyan számítják ki az inflációt?

Az infláció kiszámítása az áruk és szolgáltatások áralakulásának súlyozása alapján történik, a háztartások kiadásainak éves szerkezete - a fogyasztási szokások átlaga - szerint.

Például Romániában 2022-ben a fogyasztási kosár szerkezete a következő volt:

⠀élelmiszeripari termékek - 33,02%;

⠀nem élelmiszeripari termékek - 49,38%;

⠀szolgáltatások - 17,60%.

Európai szempontból nagyon fontos az infláció nyomon követése a harmonizált fogyasztói árindex alapján - amelyet egységes módszertan alapján számítanak ki az összes uniós országra 🌍.

Az elmúlt néhány negyedévben a fogyasztói árak általános gyorsulásának lehettünk tanúi (az elmúlt évtizedek legmagasabb szintjére), globálisan, Európában és belföldön egyaránt. Az inflációs nyomás erősödését számos tényező okozta, a kínálati oldalról (egymást átfedő sokkok, többek között az energiapiacon), a keresleti oldalról (a járvány utáni gazdasági fellendülés) és a geopolitikai oldalról (az ukrajnai események és azok utóhatásai).

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) adatai szerint például a nemzetközi energiaárak 2021-ben várhatóan átlagosan 99,6%-kal, 2022 januárja és novembere között pedig átlagosan 70,4%-kal emelkednek évente. A fejlődést nem az energiaigény jelentős növekedése, hanem a világjárvány következményei - a túlnyomórészt megújuló energiafogyasztáson alapuló új gazdasági modellre való átállás - hajtották. Ezzel összefüggésben a kormányok intézkedéseket hoztak az energiapiaci fejlemények ellensúlyozására, többek között belföldön is, és ezeket a közelmúltban 2025 tavaszáig meghosszabbították .

Ugyanakkor a nemzetközi nyersolaj jegyzések 2021-ben átlagosan 70% körüli éves ütemben, 2022-ben pedig 40% körüli ütemben emelkedtek.

A nemzetközi élelmiszerárak 2021-ben átlagosan 26,1%-kal, 2022 január és november között pedig átlagosan 15,2%-kal nőttek éves szinten 📈.

A reálgazdaságban az elmúlt negyedévekben a járvány utáni fellendülés folytatódott, amelyet számos tényező befolyásolt, többek között a reálfinanszírozási költségek (inflációval kiigazított nominális kamatlábak) alacsony szintje, de az egészségügyi korlátozások idején felhalmozott többletmegtakarítások is.

A fentiekről további részleteket talál a blog cikkünkben:"Infláció most, egy tüske". 🙂

  • Legutóbbi frissítés

    30.05.2024
Hasznos volt a válaszod?
0
2